Sosyal medya hesaplarının çalınmasının cezası nedir?

Categories: Genel

SOSYAL MEDYA HESABI KONTROLÜNÜN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERCE ELE GEÇİRİLMESİ

Sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte insanlar sosyal medya hesapları üzerinden iletişim kurmakta ve boş zamanlarının önemli bir kısmını bu hesaplarda geçirmektedirler. Sosyal medya kullanımının günümüzde gözle görülür bu artışı internet ortamında özel hayatın gizliliği ihlallerinin artmasına da neden olmaktadır. Sosyal medya hesapları, kullanıcılarının kişisel bilgilerini ve özel verilerini barındırabilmektedir. Bu nedenlerle de sosyal medya hesabının güvenliği önem arz eden bir konu haline gelmektedir.

Nitekim Yargıtay Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesinden sonra bu hesaplar üzerinden hesabı çalınan kişi aleyhine video ya da resim paylaşılmasını veya sahte bir başka hesaptan başkasına ait bilgilerin sızdırılmasını internet yoluyla özel hayatın gizliliğini ihlal suçu olarak belirtmiştir.

Türk Ceza Kanunu’nda da;

  1. Bilişim sistemine girme başlıklı 243. Maddede; bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye; bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verileceği,

 

  1. Ve bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse; altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği,

 

  1. Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme başlıklı 244. Maddede bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi; bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği

 

  1. Ve bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi; altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği düzenlenmiştir.

 

SOSYAL MEDYA HESABIM ELE GEÇİRİLDİ NELER YAPABİLİRİM ?

  1. Sosyal medya hesabınıza tanımlı e-mail adresine giriş yaparak hesabınızı kurtarmayı denemek,
  2. Hesabınızı kurtaramıyorsanız kullandığınız sosyal medya platformuna iletişim bölümünden ulaşarak hesabınızın ele geçirildiğini belirtmek,
  3. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi iddiasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını istemek, (Yapılan bu istekte; hakkın ihlaline neden olan yayının tam adresi (URL), hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilmelidir. Bu bilgilerde eksiklik olması hâlinde talep işleme konulmaz.)
  4. Polis Merkez Amirliklerine, Cumhuriyet Başsavcılıklarına ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine başvuru yapmak. (Şikâyet dilekçenize sosyal medya hesabının adı, linki, hesabınızın kullanıcı adı (Nick), hesabınıza tanımlı email adresi/adresleri, hesaba en son ne zaman erişim sağladığınız (Tarih ve Saat), hesabınıza tanımlı email adresine en son ne zaman erişim sağladığınız (Tarih ve Saat), hesabın ekran görüntüsü, sosyal medya hesabınızda hacklendikten sonra varsa değişikliklerin (resim, video veya yazı)  ekran görüntüsünü eklemelisiniz.)

 

SOSYAL MEDYA HESABININ ÇALINMAMASI İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR ?

  • Tahmin edilmesi zor, küçük/büyük harf ve sayılardan oluşan güçlü bir şifre oluşturmak

 

  • Kullanıcı adı ya da şifre gibi özel bilgileri başka kişilerle paylaşmamak,

 

  • İnternet sitelerinde ekranın üst/alt/yan taraflarında görünen reklam ya da link, bilinmeyen hiçbir şeye tıklamamak,

 

  • Sosyal medya hesabınız herkese açıksa gizlemek,

(Hesabınızın herkese açık olması da tehlikelidir. Özel bilgileriniz başkaları tarafından daha rahat öğrenilir.)

 

  • Takipçi arttırmave buna benzer hizmet veren uygulamalara karşı dikkatli olmak, (Özellikle sosyal medya hesabının kullanıcı adı ve şifresini isteyen uygulamalara karşı tedbirli olmakta fayda vardır. Güvenilir olmayan uygulamalar hesabınızı ele geçirebilir. Kötü amaçlar için kullanılabilir.)

 

  • Tanımadığınız ya da şüpheli bir yerden e-mail adresinize gelen mailleri açmamak.

 

Leave Comments

Ara