Sosyal Medya Dolandıcılarının cezası ne kadar? Nereye şikayet edilir?

Categories: Genel

Sosyal Medya Dolandıcılarının cezası ne kadar? Nereye şikayet edilir? TCK md.157’de düzenlenen basit dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. TCK md. 158/a,b,c,d,g,h,i fıkralarında düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar hapis cezasıdır.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIK TÜRLERİ

Dolandırıcılık suçu Türk Ceza Kanunu’nun 157. Maddesinde; “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi bu eylemiyle dolandırıcılık suçu işlemiş olur.”  şeklinde düzenlenmiştir. Kanunun 158. Maddesinde de bu suçun nitelikli hallerinde; bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi sayılmış ve üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunacağı düzenlenmiştir. (Ancak hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.)

Teknolojinin hızla gelişmesinin bir sonucu olan sosyal medya kullanımının gözle görülür artışı, dolandırıcılık faaliyetlerinin internet ortamına da taşınması sorununu gündeme getirmiştir. Dolandırıcılar, sosyal medya platformlarından kullanıcılara kolaylıkla ulaşabilmekte ve birçok kişiyi farklı senaryolarla mağdur edebilmektedirler.

Peki dolandırıcıların sosyal medya platformları üzerinden sıklıkla kullandıkları dolandırıcılık türleri nelerdir?

  1. Dolandırıcılar; Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarında açtıkları sahte hesaplarla veya sosyal medya kullanıcılarına ait hesapları çalarak kullanıcıların hesabı çalınan kişiyle konuştuğu izlenimini yaratıp veya kendilerini ailesinin bir tanıdığı, uzaktan bir akrabası ya da bir arkadaşı gibi tanıtarak acil bir durum olduğunu ve belirlenen adrese para yollanmasını isteyebiliyorlar.

 

  1. Kullanıcılar sosyal medya hesaplarının internet sayfalarında gezerken ekranın herhangi bir yerinde çıkan reklamlarla sahte alışveriş sitelerine çekiliyor ve bu sitelerde genellikle elektronik aletler veya cep telefonları piyasa değerinin çok altında satılıyormuş izlenimi verilerek tüketicinin dolandırıcıların hesabına ödeme yapması sağlanıyor.

 

  1. Sosyal medya platformlarında kullanıcılar, özel mesaj yoluyla gelen mesajların içeriğindeki veya bedava olduğu vaatleriyle ilgi çeken özellikle anti-virüs reklam linklerine tıklayarak ek dosyaların veya bağlantıların götürdüğü adresler ile zararlı yazılımların bilgisayarına ya da cep telefonlarına yüklenmesine neden oluyor. Bu zararlı içerikler, kullanıcıların kişisel verilerinin, şifrelerinin çalınmasına yol açıyor.

 

  1. Sosyal medyada platformlarında, resmi hesap izlenimi yaratan dolandırıcılar virüslü linklerle kullanıcıları sahte sitelere yönlendirerek hesaplarındaki paraları Phishing (oltalama) yöntemiyle kendilerine aktarıyorlar. Pek çok dolandırıcılık aslında bu tür altına giriyor. Sosyal medya kullanıcıları sitelerdeki yanlış bir bağlantıya tıklayıp gerçekten bankaya girdiğini sanıyor. İstenilen bilgileri giren kullanıcıların bilgileriyle dolandırıcılık faaliyetleri yapılabiliyor.
  2. “Kızım kayıp. Allah rızası için paylaşın ya da arayın”, “Hasta bebek”, “Kalp nakli olacak çok acil para lazım”, “Ameliyat oldu ilaçları için para lazım” gibi paylaşımlar yapan dolandırıcılar vatandaşların vicdanına dokunarak hırsızlık olayını gerçekleştiriyor. Kimi dolandırıcılar değişik hesaplardan farklı hesap numaraları veriyor, kimisi ise takipçi kazanarak sayfalarına otomatik ilan alarak tahmin edilemeyecek kadar büyük kazançlar sağlıyorlar.

 

Yukarıda sayılan dolandırıcılık türlerinden herhangi biri ile karşılaşmak istemiyorsanız;

  • Kişisel bilgilerinizi tanımadığınız kimselerle paylaşmayın,
  • Bilmediğiniz, güvenmediğiniz alışveriş sitelerinden alışveriş yapmayın,
  • Tanımadığınız kullanıcılardan gelen linklere tıklamayın, e-postaları açmayın.

 

Herhangi bir dolandırıcılık faaliyetiyle karşı karşıya kalırsanız derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.

 

 

Leave Comments

Ara