Sosyal Medya Devlerine kesilen cezalar ile ilgili Av. Kürşat Ergün Hürriyet’e açıklamada bulundu
Türkiye Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Tiktok, Periscope’a 10’ar milyon liralık ceza kesti, bildirimler şirketlerin ABD’deki merkezlerine gönderildi.
BANT DARALTMA CAYDIRICI OLUR
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, bu şirketlerin Türkiye’de ticari işletme kayıtları olmadığı için cezaların yurtdışı merkezlerine BTK tarafından tebliğ edildiğini söyledi. Cezanın tahsili sürecini Hazine ve Maliye Bakanlığının takip edeceğini belirten Ergün, “Ancak bu cezalar ödenmezse nasıl bir yaptırıma bağlanacağı muallakta. Türk firması olsa ceza, ödeme emri gönderiyorsunuz, banka hesapları üzerinden blokeye gidiyorsunuz. Ama bunlarda icra iflas sureti işletilerek tahsilat yapılma imkanı yok gibi. Onları bu anlamda caydıracak tek şey bant daraltma olur. Örneğin Twitter’da bant daraltma uygulanırsa erişim engelleme süreci başlamış olur ki belki o zaman masaya oturabilirler” dedi.
SÜRECİ İŞLETMEYE BAŞLADILAR
Şirketlerin bugüne kadar kamuoyuna kurumsal tek bir açıklama bile yapmadıklarını anımsatan Kürşat Ergün, şöyle konuştu: “Netice itibariyle yasal işlem devrede olduğu için bu süreç yürüyecektir. Hükümet açısından alan daraltmayacağız, tavrı da beklemiyorum. Çünkü süreci işletmeye başladılar. Para cezasını kestik, dediler. Artık bunu uygulamakla yükümlüler. AYM 2011 yılı kararları var, erişim engellemeyi insan haklarına müdahale olarak değerlendirerek kaldırmıştı. Bu şirketlere para cezasının bir önemi yok ama internet kullanıcılarına doğrudan dokunacak tarafı, 3-4 ay sonra alan daraltma gündeme gelecek ve internet kullanım hürriyeti, erişim hakkı devreye girecek. Bu durumda AYM’ye bireysel başvuru olabilir. Başvuru sonrasında AYM eski çerçevede bir karar verecek olursa bu düzenlemeyi iptal eder. Ama yeni bir içtihat, bir karar da ortaya koyabilir, itirazı reddedebilir. Bunları bugünden kestirmek mümkün değil.”